неделя, 5 септември 2010 г.

Франция



Влязохме във Франция след перфектен стоп от планината Шварцвалд в Германия и с любезния ескорт на двама швейцарски полицаи от Базел до границата. Веднага разбрахме, че стопът във Франция не е сред популярните за обществото и доста време никой не ни вземаше. Франсетата дори не ни правеха знаци, а се обръщаха на другата страна и се правеха, че не ни виждат. Накрая ни качиха двама яки немци, пътуващи за Барселона и с тях успяхме да стигнем до градчето Besancon, където отседнахме при една българска приятелка (първият ни престой в цивилизацията...мерси, Ани). Изпрахме се и си починахме два дни и продължихме към Атлантическото крайбрежие с директен стоп малко след Безансон. Французойката, която ни качи беше полиглот и се разбирахме перфектно (една от малкото французи, знаещи чужд език; но всъщност тя беше полу-германка ;). Редувахме се да караме буса за около 800 км .  

Плажът, на който ни закараха беше огромен и див, без с чудна борова гора. Спахме на плажа и нямаше никакви проблеми с който и да било. Големи вълни, солена вода, отлив, залез над океана... На другия ден продължихме към Bordeaux и Bergerac. Идеята ни беше да намерим гроздобер или ябълкобер за да спестим пари за визите в Африка. В Bergerac ни приюти американец от couchsurfing за една нощ. Приятно старо градче, заобиколено от лозови масиви.

в търсене на гроздобер...
Огромни лозови масиви всеки със своето 'chateau' (замък)

aедни от франсетата, с които се возихме, не знаеха много английски, но се разбирахме с езика на усмивките...

the market in Bergerac... French wine... Баба-винарка на пазара в Бержерак :)
Bergerac is a nice old town...

Bergerac - първият ни град след почти 3 седмици в природата...


Лари беше страхотен. Испанец на 35, роден в Марсилия, сега живее в Париж. Закара ни директно от Limoges до Paris. Пя ни авторски песни на испански - салса, фламенко, хип хоп...Ние му пяхме български песни...Разказа ни как е бил растаман, живял е друг живот...сега е подстриган, женен и работещ в Париж...нормален живот. Говорехме какво означава нормален живот ... нормален ли е днешният "нормален" живот?... говорехме за Испания, за музиката, за хората, за земята...Пътуването мина неусетно,  и накрая предложи да продължим с нощна разходка из Париж ... малка пауза преди да продължим стопа към Брюксел. Първият ни нощен стоп. В началото се бяхме отчаяли, след 2-3 часа чакане на първата бензиностанция близо до изхода на Париж...но след това бяхме възнаградени с директен нощен стоп Париж-Ротердам...



4 коментара:

  1. Холандия не е чак толкова далеч от Кьолн. Може би ще свърнете насам. Има доста за снимане тук. Леля

    ОтговорИзтриване
  2. хей :) мерси за поканата, много ни се искаше да отидем до Кьолн и Берлин, но вече сме в южна Франция...поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. mnogo vylnuvashto,pozdravleniya!
    nyamam tyrpenie da se zatopli vremeto da trygnem i nie na stop do Franciya:))vie sega tam li jiveete?[pozdravi <Momo

    ОтговорИзтриване
  4. France is one of the most sought after tourist places in world. I love that place and its beauty. Yous have pictures are proving that. If interested to check India and its tourist location, you may want to know some of the famous temples of India. For that visit https://www.astrolika.com/temples/.

    ОтговорИзтриване