неделя, 5 септември 2010 г.

ФранцияВлязохме във Франция след перфектен стоп от планината Шварцвалд в Германия и с любезния ескорт на двама швейцарски полицаи от Базел до границата. Веднага разбрахме, че стопът във Франция не е сред популярните за обществото и доста време никой не ни вземаше. Франсетата дори не ни правеха знаци, а се обръщаха на другата страна и се правеха, че не ни виждат. Накрая ни качиха двама яки немци, пътуващи за Барселона и с тях успяхме да стигнем до градчето Besancon, където отседнахме при една българска приятелка (първият ни престой в цивилизацията...мерси, Ани). Изпрахме се и си починахме два дни и продължихме към Атлантическото крайбрежие с директен стоп малко след Безансон. Французойката, която ни качи беше полиглот и се разбирахме перфектно (една от малкото французи, знаещи чужд език; но всъщност тя беше полу-германка ;). Редувахме се да караме буса за около 800 км .  

Плажът, на който ни закараха беше огромен и див, без с чудна борова гора. Спахме на плажа и нямаше никакви проблеми с който и да било. Големи вълни, солена вода, отлив, залез над океана... На другия ден продължихме към Bordeaux и Bergerac. Идеята ни беше да намерим гроздобер или ябълкобер за да спестим пари за визите в Африка. В Bergerac ни приюти американец от couchsurfing за една нощ. Приятно старо градче, заобиколено от лозови масиви.

в търсене на гроздобер...
Огромни лозови масиви всеки със своето 'chateau' (замък)

aедни от франсетата, с които се возихме, не знаеха много английски, но се разбирахме с езика на усмивките...

the market in Bergerac... French wine... Баба-винарка на пазара в Бержерак :)
Bergerac is a nice old town...

Bergerac - първият ни град след почти 3 седмици в природата...


Лари беше страхотен. Испанец на 35, роден в Марсилия, сега живее в Париж. Закара ни директно от Limoges до Paris. Пя ни авторски песни на испански - салса, фламенко, хип хоп...Ние му пяхме български песни...Разказа ни как е бил растаман, живял е друг живот...сега е подстриган, женен и работещ в Париж...нормален живот. Говорехме какво означава нормален живот ... нормален ли е днешният "нормален" живот?... говорехме за Испания, за музиката, за хората, за земята...Пътуването мина неусетно,  и накрая предложи да продължим с нощна разходка из Париж ... малка пауза преди да продължим стопа към Брюксел. Първият ни нощен стоп. В началото се бяхме отчаяли, след 2-3 часа чакане на първата бензиностанция близо до изхода на Париж...но след това бяхме възнаградени с директен нощен стоп Париж-Ротердам...3 коментара:

 1. Холандия не е чак толкова далеч от Кьолн. Може би ще свърнете насам. Има доста за снимане тук. Леля

  ОтговорИзтриване
 2. хей :) мерси за поканата, много ни се искаше да отидем до Кьолн и Берлин, но вече сме в южна Франция...поздрави

  ОтговорИзтриване
 3. mnogo vylnuvashto,pozdravleniya!
  nyamam tyrpenie da se zatopli vremeto da trygnem i nie na stop do Franciya:))vie sega tam li jiveete?[pozdravi <Momo

  ОтговорИзтриване