четвъртък, 18 май 2017 г.

В Индия с бебе 2 - Ришикеш

Щом вдишах свежия дъх на Хималаите и чух величествения глас на Ганга, веднага забравих за всички съжаления, че не сме останали по-дълго в Гокарна.  Тук сякаш се преродихме след убийствената жега на плажа.  Освен това плажове има и тук -  с още по-фин пясък и по-чисти от океанските, така че Орфей имаше къде да се въргаля и дори го къпахме в реката. Пътуването ни придоби съвсем друг смисъл. Първо всичките беди изведнъж изчезнаха – нямаше повече болести, насекоми и змии, дори фотоапаратът ми, който се развали на първия ден в Гокарна като по чудо започна да работи от само себе си. Ненадейно се срещнахме и с още прекрасни български братя и сестри, които ни помогнаха да преодолеем финансовата ситуация. Всичко потече като по река и тази река ни отвеждаше все по-дълбоко и по-дълбоко в самите нас. Без да сме търсили или очаквали, че може да имаме духовни изживявания докато сме с Орфей, истината ни се разкриваше всеки ден все повече и повече. В Ришикеш е трудно да избягаш от духовното пространство на едното. Всичките тези учители, всичките тези търсачи те теглят натам.

първи Индийски влак за Орфеей - само 12 часа :)

и тук лесно си намира приятели


сок от захарна тръстика с джинджифил и мента

доставки на лед 

на покрива на нашия ашрам

децата на Ганга
 Малките продавачки на цветя. Щом ни видеха започваха да викат "Бейби, бейби!" и се надпреварваха кой ще подари на Орфей цвете.


С пристигането ни имах идеята да останем в същия ашрам, където бях преди 3 години – с чудни градини, включени медитация, йога, огнени церемонии за 5-6 лв на стая. Индия обаче отново ме накара да се разделя с идеите си. Нямаше как да изживея същото, което съм изживяла преди 3 години. Ние сме нови всеки миг и изживяванията ни също ще бъдат нови.  Беше точно преди Шиваратри и Ришикеш беше препълнен с хора. След като два пъти ни отказаха в любимия ми ашрам в РамДжула, се преместихме в другия квартал ЛакшманДжула, където прекрасен български брат ни беше запазил стая. Веднага обикнахме новото място, имахме си кухня, дадоха ни газов котлон, а залезите на руфтопа над Ганга бяха магически, въпреки нахалните маймуни, които разхвърлят боклука, опитват се да влизат в стаите и да обличат дрехите на простора, а ако държиш храна трябва да си готов да влезеш в директна битка с тях.
Всяка сутрин ставахме рано и ходехме повече от 5 км пеша, за да слушаме сатсангите на Муджи. Благодарни сме, че бяха предвидили детска зала, от където можеше един от нас да гледа Орфей и Муджи едновременно. Имаше и други деца, с които Орфей можеше да си играе, така че и за него беше много приятно. За пръв път срещнах Муджи преди 3 години тук, в Ришикеш. Не съм и подозирала, че 3 години по-късно отново ще съм с него, този път с бебе и мъж. Радвам се, че и те бяха завладени от Муджи както и аз. Подходът на Муджи е динамичен, спонтанен, директен път към истината. Само чрез въпроси и разговори той успява да разкрие абсолюта тук и сега. И то не на теория, а чрез  директно изживяване. Само с думите и присъствието си, но сякаш и с нещо отвъд тях, той показва  това, което не може да бъде видяно, говори за това, което не може да бъде изказано, учи на това, което не може да бъде научено, отвежда те до това, което винаги е било тук, единственото, непроменящото се. Четири седмици всеки ден се потапяхме в себе си с Муджи. Беше много силен интензив, през който минавахме през различни вътрешни процеси. Следобед ходехме на йога, танци, киртани и какво ли още не. Не ни оставаше много време за почивка и плаж.първото къпане в Ганга


Ришикеш изобилства на всякакви практики. Едновременно има  йога фестивал, филмов фестивал, арт фестивал, сатсанги с Муджи, Прем Баба, Ом баба, Шанти Маи и още много учители от цял свят, курсове по всякакъв вид масаж, аюрведа, музика, танци и разбира се всевъзможни видове йога. По време на йога фестивала до такава степен е пренаситено с учители, че буквално ни хващаха от улицата и ни завличаха да медитираме, нищо, че сме с бебе. „Моля ви, опитайте, само за 20 минути тази медитация!” Умоляваше ни един мил човек и просто нямаше как да откажем. Друг път рано сутрин бързаме за Муджи. Успали сме се и вървим с бърза крачка 5те километра покрай Ганга. По средата на пътя зверски ми се прихожда до тоалетна. Няма да издържа да ходя още 30 минути до ашрама на Муджи. Влизам в един от многото ашрами покрай реката и се примолвам: 

„Дали е възможно да използвам тоалетната?”  

„А може би искате да научите медитация?”
 „Точно в момента имам нужда единствено от тоалетна.”- настоявам отново. 
„Ок,ок”- съгласява се той и ме заведе към тоалетните след като попита за разрешение суамито, който седеше на един стол в двора. Чакаше ме отпред и като излязох продължи да настоява да медитирам. Обясних му, че мъжът ми ме чака отпред с бебето и бързаме за Муджи като с бърза крачка се насочих към изхода. Той настоя първо да поздравя суамито като докосна краката му. След това ме подкани да ме запознае с учителя по медитация. Опитах се да откажа, но докато се обяснявах той вече ме водеше към стаята на учителя. В празната стая седеше на пода дългокос къдрав индиец с оранжеви дрехи и силно излъчване. 
„Тя иска де се учи на медитация”- представи ме човекът и ме побутна навътре. 
„Но в момента много бързам. Мъжът ми и бебето ми ме чакат отвън”- продължих да обяснявам аз. 
”Може би в 12 часа?”- предложи човекът. 
„Може би в 1 часа?”- предложи учителят.
„А може би утре?” – предложих аз и всички кимнаха в съгласие.
Забързвам отново към изхода, когато човекът отново ме спря:
„Едно последно нещо. Може ли една снимка заедно?”
Този път не поддадох (знаейки, че една снимка при индийците означава поредица от селфита) и го уверих, че утре ще си направим много снимки. Благодарих, излязох и се затичахме към Муджи.маймунска йога


На първата седмица при Муджи срещнахме ненадейно още български приятели. Събрахме се цяло 7-членно българско семейство за няколко дни. Веднъж на плажа, гледайки многобройните надписи по камъните “NO BATH”(къпането забранено), си говорехме колко често се давят индийци в Ганга. Само час по-късно се случи нещо много странно. „Човекът се дави”- извика Милена и скочи. Аз първо погледнах към един индиец, който плуваше надолу по течението, но видях, че той не се дави, а друг индиец, с който до преди 2 минути си говорехме безпомощно шляпаше с ръце и потъваше само на два метра от брега.  В същия миг и човекът, който до сега си плуваше добре по течението започна да вика за помощ. Сякаш само си помислих, че той се дави и той започна да се дави след секунди.  И така  в един и същи миг имаше двама давещи се пред очите ни, които скоро станаха трима, защото още един индиец при опит да спаси приятеля си, който шляпаше панически на метри от брега беше потопен и присъединен към давенето.  За щастие имаше добри плувци чужденци, които реагираха бързо и всички давещи се бяха спасени успешно. Ние гледахме вцепенени и се чудехме:” Как е възможно”.  Сякаш с мислите и разговорът ни бяхме създали тази ситуация.
Не знам точно как, но подобни странни случки са ежедневие в Индия. Мислите ти често са директно манифестирани, убежденията ти безмилостно разбивани, страховете ти -  предизвикани. Трудно е да останеш в Индия без да преживееш някакъв вид трансформация, дори да не я търсиш.

Бийтълсите крачат към Махариши Махеш Йоги

Едно от интересните неща в Ришикеш с двата висящи моста над Ганга, които се налагаше да пресичаме всеки ден по няколко пъти. Това само по себе си беше истинско приключение. На входа на моста маймуни-митничари причакват скрити горе на въжетата. Ако си достатъчно небрежен да си носиш сладолед, банан или пликче с вкусни покупки, рискуваш да бъдеш нападнат в засада. Ако преминеш успешно митницата, се вливаш в потока от преминаващи в съответната посока и пътешествието започва. Фотограф с мини принтерче предлага да ти направи снимка на моста. След няколко крачни те спират група индийци, които искат да си направят селфи с теб. След още няколко крачки на пътя ти се изпречва крава, която не си сигурен от коя страна да разминеш. После малко момиченце ти предлага да нахраниш рибите. Други индийци вече са ти препречили пътя и са спрели цялото движение, защото хранят рибите и ти няма как да не погледаш огромните екземпляри, които се събират под моста. „Добра карма” -  казва ти момиченцето. През цялото това време се пазиш от бързащи мотори, надули клаксона, които се опитват да изпреварят потока от хора. Някакъв просяк се опитва да те заговори. По средата на моста също пазят маймуни и ако си се измъкнал от първите тук вариантите ти за бягство са почти нищожни. Още индийци си правят селфита и спират потока от преминаващи. Отказваш още няколко снимки с фенове. Разминаваш се някак си с машина за цедене на сок от захарна тръстика, с още една крава и количка с домати.  Преди края на това мостено пътешествие те причакват последните маймуни-митничари, пазещи на другия бряг. Те вече едва ли има какво да ти вземат и преминаваш успешно на другия бряг. Дано не бързаш за някоя важна среща…

В Ришикеш посрещнахме и Фестивала на цветовете Холи. Беше доста по-спокойно от Вриндаван, но не липсваше атмосферата на всеобщо веселие и игра. Вечерта преди Холи се палеха огромни клади, около които се танцуваха луди танци под звуците на оглушителни огромни барабани, напомнящи на тъпани или по-скоро на самба барабаните сурдо. Сутринта започна спокойно с прасад и леко намазване в лилаво от собственика на ашрама.През деня обаче игрите ставаха все по-неудържими и пресичането на моста беше цяло приключение. Мен до някъде ме спасяваше това, че нося бебе на гърба, но само донякъде. Накрая и аз и Орфей бяхме понамазани добре, докато стигне ашрама на Прем баба, където възнамерявахме да се включим в сутрешното арти. Вместо това обаче в двора вече се беше заформил бой с боички, озвучен от лудото думкане на няколко екзалтирани индиеца. Скоро всички подскачаха в лудия ритъм на барабаните и цветен прах изпълваше въздуха. Чужденци и индийци, оцветени до неузнаваемост подскачаха в едно. Дори Прем Баба не се размина без да бъде обилно оцветен в няколко цвята. Този път наблюдавах от една от терасите на ашрама всеобщата еуфория.Прем Баба атакуван с цветове

След края на 5-седмичния сатсанг с Муджи сякаш имахме нужда да се отделим от шумния Ришикеш и да се потопим в прелестите на природата. Отидохме до близките водопади на стоп. Посетихме и прекрасният Ошо ашрам, който разцъфваше като лотос на брега на Ганга, на 5 км от суматохата на града. Там ни посрещнаха с усмивка и прекарахме 2 дни в красота и медитации. Искаше ни се да прекараме повече време на това спокойно и уединено място на реката и да се потопим по-дълбоко в Ошо медитациите, но беше дошло време да тръгваме към Делхи. Месец и половина в Ришикеш се изнизаха неусетно и сякаш оставихме много неща за ”следващия път”.  Някак усещам, че Ганга ще ни повика скоро отново. Въпреки колебанията си дали да отложим билета си за рейс до Делхи, накрая успяхме да стегнем багажа и да потеглим отново на път.

само на няколко километра от шумния град има многобройни водопади и чудна природав Ошо ашрама на Ганга


Пикчър, плийс!

Любимото ни Ганга арти
И докато ние сме почти голи на плажа, местните деца са с шапки и пуловери. Зима е все пак.Целият ти външен живот е отражение на това, което е в ума ти.

Делхи е друга Индия. Тук има от всичко по много. Не ми се искаше да се застояваме в този град, но имахме няколко мисии за пазар, а и исках да си купувам хармониум. След усилено пазарене взимаме тук-тук до Пахаргандж и се гмуркаме в кафявия смог и чудовищното задръстване от коли, коне, волове, вело-рикши, камиони, рейсове, натоварени хора…Учудващо е как всичките тези милиони неща успяват да се придвижат без никакви правила за предимство, светофари, ленти, мигачи…Още по-учудващо е как всички приемат ситуацията сравнително спокойно и равнодушно.  Орфей е в шок и гледа с уголемени очи.  Ние се опитваме да не дишаме дълбоко и да сме търпеливи. Шофьорът е пълен непукист.
Делхи имаше все пак и своята добра страна. Най-накрая плодове на индийски цени, всякаква храна от северна и южна Индия също на индийски цени и разнообразието на големия град.
Прекарахме тук цели 7 дни, които признавам си ни дойдоха в повече. Вечер по главната улица сякаш имаше манифестация от хора. Трудно беше предвижването и разминаването дори пеша, а колите се промушваха по невъзможни начини и бибибкаха непрестанно. Спасение от лудницата беше близкият ашрам на Рама Кришна, където за пълен контраст всички седяха в тишина и медитираха всяка вечер.  Това е Индия – страна на контрасти, страна на чудесата.

по улиците на Делхи
кокос на колело

шопинг с бебе

милярди мекички

приготвяне на сладолед - настърган лед с цветен захарен сироп

 табели :)

картофки - алуне знам какво е това
на местния пазар


  
в метрото

Благодаря за поредното чудно пътешествие. Благодаря, че то беше споделено с малкия вече 11-месечен пътешественик Орфей.
На 1ви Април не бяхме сигурни дали е шега или истина, но преминахме през контрастна телепортация. От +30С в нощно Делхи през -14С утрин в Москва, където трябваше да се возим на половин-часов рейс от терминал до терминал по летни индийски дрешки. В София ни посрещна приятна слънчева пролет +15С. Улиците ни изглеждаха празни и тихи, никакви клаксони, никакви песни. Къщичката ни в гората – истински рай. Колко е хубаво да се завърнеш вкъщи.

Наблюдателят или Свидетелят в теб, тази светлина на твоята душа е Свидетелят във всеки и всичко. Той е навсякъде. Той единствен е там.

44 коментара:

 1. Отдавна не бях чела блога ти и бе изключително удоволствие отново да се потопя в разказите ти! =)
  Чудно име сте дали на малкия! Мнооого ми хареса!!! =)

  Всичко най-добро!!!

  ОтговорИзтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 3. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 4. nice post about India
  thanks for sharing information about India
  hope to see more blogs

  ОтговорИзтриване
 5. Dear friend, you written a good article and thank you so much for sharing this with us. We respect of your work and hope you will continue do this ahead also. We are also famous travel agency in Delhi that has a big fleet of luxury vehicles. We are providing some detail of our Tempo Traveller given below. You can know about our service and offers just click on the link:
  Tempo Traveller
  Cheapest Tempo Traveller in Delhi
  Tempo Traveller Hire in Delhi
  Tempo Traveller on Rent in Delhi
  Tempo Traveller on Rent
  Tempo Traveller in Delhi
  Luxury Tempo Traveller on Rent
  Luxury Tempo Traveller in Delhi
  Tempo Traveller in Gurgaon
  Tempo Traveller in Noida
  Tempo Traveller in Ghaziabad
  Tempo Traveller in Faridabad

  ОтговорИзтриване
 6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 7. I really enjoyed your blog Thanks for sharing such an informative post.
  Bali Indonesia package

  ОтговорИзтриване
 8. There are many people who want such as information and services like as you provide in your blog For more detail, you can visit our website to click here:
  Tempo Traveller on Rent
  Leh Ladakh Tour Packages
  hotel booking
  Amarnath Yatra Tour

  ОтговорИзтриване
 9. Same Day Abhaneri Tour
  Same Day Abhaneri Tour. We offer same day Abhaneri tour by car from Jaipur. Same Day Abhaneri tour by taxi, Book Jaipur Same day Abhaneri tour

  ОтговорИзтриване
 10. Very useful blog.I really appreciate it. I would like to extend my hand say that Delhi Tempo travels currently leading in the travel sector and we offer various traveller for short or long outstation tour at reasonable price.Below is the details of various traveller and give us a change to serve you better.

  Tempo Traveller On Rent
  Luxury Tempo Traveller on Rent
  9 Seater Tempo Traveller Hire
  12 Seater Tempo Traveller Hire
  16 Seater Tempo Traveller Hire
  20 Seater Tempo Traveller Hire

  ОтговорИзтриване


 11. I have gone through many articles on the internet but found your extremely interesting.I would like to share everyone that we are a travels agent that offers various travellers .Our services are
  tempo traveller rent in delhi
  tempo traveller on rent delhi
  tempo traveller rental India
  tempo traveller rental delhi
  tempo traveller per km price delhi
  tempo travellers delhi

  ОтговорИзтриване
 12. Я тут, щоб поділитися своїми свідченнями про те, що зробила для мене хороша довірена кредитна компанія. Мене звуть Микита Таня, з російської мови, і я прекрасна мати трьох дітей. Я втратила кошти на спробу отримати кредит, мені було так важко і мені, і моїм дітям, я пішла в Інтернеті, щоб шукати кредитної допомоги, вся надія була втратив до одного вірного дня, коли я зустрів цього мого друга, який нещодавно забезпечив позику від дуже чесної людини містера, Бенджаміна. Вона познайомила мене з цим чесним службовцем позики містером Бенджаміном, який допоміг мені отримати кредит протягом 5 робочих днів, я назавжди буду вдячний містеру Бенджаміну за те, що він мені знову допомог стати на ноги. Ви можете зв’язатися з містером Бенджаміном електронною поштою: lfdsloans@outlook.com вони не знають, що я роблю це для них, але я просто повинен це зробити, тому що там багато людей, які потребують кредитної допомоги. до цієї чесної людини, і ви можете також врятувати. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)

  ОтговорИзтриване
 13. Really liked this one and that is quite a nice and interesting information.
  Regards,
  Haldwani to Delhi Taxi Fare

  ОтговорИзтриване
 14. Really liked this one and that is quite a nice and interesting information.
  foodblog

  ОтговорИзтриване
 15. Desktop Software Development Services Satyamev Infotech Pvt. Ltd. desktop software development services in Ahmedabad team is full of trained developers that can become your ground for building the software

  ОтговорИзтриване
 16. Great job! Keep posting. We provide bikes on rent in Manali with various options such as : hours, days and weekly basis.
  Bike on rent in Manali
  Bike rental services price in Manali

  ОтговорИзтриване
 17. Nice Blog ,your blog is sharing unique information....The way of your writing is Unique. Keep up it.

  Tempo Traveller 12 Seater

  ОтговорИзтриване
 18. Thanks for sharing the useful information My Ad Guru - Google Adwords India | Google Search Ad Advertising | Search Engine Optimization - SEO | We Are Digital Marketing Consultant & PPC Expert (Google Ads + Social Media Ads) Google Ads Promotions / Seo / Website Development / Content Marketing / Many More.

  ОтговорИзтриване
 19. When is the right time to employ market research for any business?
  Market research is essential for any business. But its effectiveness is determined by when it is done. Today we will tackle the question of when to do market research for the most rewarding results.

  ОтговорИзтриване
 20. Media Foster is the best SEO company who is known for providing result-oriented white hat & best SEO services at Mohali for all businesses. if you need more information visit our website.
  best SEO company in Mohali
  digital marketing company in Mohali

  ОтговорИзтриване
 21. We offers 100% best Car rental services in Chandigarh with a fleet of luxurious & latest cars. We offer car rental services for events, wedding, and other occasions on very competitive prices.
  luxury car rental in chandigarh
  luxury wedding cars in chandigarh

  ОтговорИзтриване
 22. Such great and nice information about software.
  This site gonna help me a lot in finding and using a lot of software.
  Kindly make this like content and update us. Thanks for sharing us Sublime Text Crack.
  Kindly click on here and visit our website and read more.
  마산합포구출장샵
  성산구출장샵
  의창구출장샵
  덕진구출장샵
  완산구출장샵

  ОтговорИзтриване
 23. Rent bikes in Chandigarh and explore the city on a two-wheeler. Book now and enjoy a happy, eco-friendly, quick and sustainable travel experience.
  Best Bikes On Rent In Chandigarh
  Hire Bike In Chandigarh

  ОтговорИзтриване
 24. We make shifting process easy and simple with the help of our latest equipment's and technology. Our expert Packers and Movers HSR Layout Bangalore are well experienced and trained. You can hire them for both Local Shifting Services and domestic shifting services.

  ОтговорИзтриване
 25. We offer High end luxury villas with great facilities for ultra-rich which match their lifestyle.
  Everyone would aspire to have a better living with an opulent lifestyle.
  Luxury apartments in gurgaon
  Ready to move apartments in gurgaon

  ОтговорИзтриване
 26. Dlfflats.in is a company that specializes in the sale of luxury flats in Gurgaon. Dlfflats.in is dedicated to providing its clients with the highest quality of service and the best possible value for their money. The company's goal is to become the leading provider of luxury flats in Gurgaon.
  flats in gurgaon
  ready to move flats in gurgaon
  4 bhk flats in gurgaon
  3 bhk flats in gurgaon
  dlf flats in gurgaon
  flats for sale in gurgaon
  affordable flats in gurgaon
  flats for rent in gurgaon
  2 bhk flats in gurgaon ready to move

  ОтговорИзтриване
 27. We offer the best event planning services in Chandigarh. Our experienced team of professionals will ensure that your special event is a success. We specialize in wedding planning, corporate events, birthday parties and more.


  best event planner in chandigarh

  ОтговорИзтриване
 28. Xcotpage is new and fastest growing Pakistan Adult Classified Website. We are No 1 website in Pakistan. We have more than 500 members online daily and we will become more popular day by day.
  Pakistan Xcotpage
  Pakistan Adult Classified Website Xcotpage

  ОтговорИзтриване
 29. Explore the cream of the crop – top-rated agencies on Upwork. Our team stands out for delivering outstanding services across various domains. With a track record of satisfied clients, we've earned our reputation among the best on Upwork.

  ОтговорИзтриване
 30. Unlock the potential of your website with the expertise of the best WordPress developer. Transform your ideas into stunning, functional sites with our top-rated WordPress development services. Elevate your online presence today.

  ОтговорИзтриване
 31. In the realm of best mobile app development companies, we shine as one of the best. Our expertise lies in crafting bespoke mobile apps that cater to your specific needs. We're committed to delivering quality, innovation, and user satisfaction, ensuring your app thrives in a competitive digital landscape.

  ОтговорИзтриване